De heerlijke wijnen van Puglia.

In hun wijnen de nobele geest van Castel del Monte.

Het nobele en intrigerende Castel del Monte is het ideale symbool om een ​​van de meest uitzonderlijke wijnbouwgebieden van Apulië te identificeren, die zijn DOC-aanduiding ontving in 1971 en DOCG in 2001.
Het gebied beslaat het gebied ten noorden van Bari dat afstamt van ‘Alta Murgia ”richting de Adriatische Zee en splitst zich in twee gebieden die een expressief verschil vertonen in landschappen en bodemsoorten. Boven 300 meter vanaf zeeniveau domineert het harde kalkstenen rotsplateau van de Murgia, waar u de traditionele wijngaarden kunt vinden. Deze gebieden worden gekenmerkt door een mediterraan klimaat, gekenmerkt door koele, regenachtige winters en hete en droge zomers, maar getemperd door de zeebries, inheemse druivensoorten zoals de witte Pampanuto, Bombino Bianco, Fiano en Moscato Reale, en de rode wijn worden gegroeid .
Bombino Nero, Nero di Troia, Montepulciano en Aglianico worden – voornamelijk door onderzoek van Rivera-agronomen – geflankeerd door de internationale witte variëteiten chardonnay en sauvignon blanc, nu opgenomen in de DOC Castel del Monte-verordening.

Het Murgia terroir.

Murgia is een karstplateau van oude oorsprong dat de ruggengraat vormt van centraal Apulië. Een grillig en banierlandschap zonder grenzen en onderbrekingen, maar met het mysterieuze Castel del Monte als schildwacht en als een definitief ijkpunt.
Het gebied beslaat het gebied ten noorden van Bari dat afloopt van “Alta Murgia” tot aan de Adriatische Zee, verdeeld in twee gebieden die een expressief verschil laten zien in landschappen en bodemsoorten. Boven 300 meter van de zeespiegel domineert het hardkalkstenen rotsplateau van de Murgia, waar u de traditionele wijngaarden kunt vinden die zijn getraind tot spalliera bassa, of lage verticaal getrainde luifels die zijn gegroeid tussen weiden en velden. Aan de andere kant bieden diepe en losse tufsteenkalkbodems tussen 180 en 300 meter een eindeloze reeks olijfbomen en wijngaarden. In deze gebieden die worden gekenmerkt door een mediterraan klimaat, gekenmerkt door koele, regenachtige winters en hete en droge zomers, maar getemperd door de zeebries, worden inheemse druivensoorten geteeld, zoals de witte Pampanuto, Bombino Bianco, Fiano en Moscato Reale, en de rode Bombino. Nero, Nero di Troia,Montepulciano en Aglianico worden – specifiek voor onderzoek door Rivera-agronomen – geflankeerd door de internationale witte variëteiten Chardonnay en Sauvignon Blanc, die nu zijn opgenomen in de regelgeving van DOC Castel del Monte.