Tignanello IGT

Tignanello is a milestone. It’s produced with a selection of Sangiovese, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. It was the first Sangiovese to be aged in barriques, the first contemporary red wine blended with untraditional varieties.

Tignanello IGT

Details

Producer

Antinori – Chianti Classico

Country

Italië

Region

Toscane

Growing area

Tenuta Tignanello; Chianti Classico area; 350-400 mt a.s.l.

Farming type

Traditioneel

Grapes

Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese

Product code

2065001

Color

Rood

Sparkling

No

Vegan

No

Download

Vinification

Harvest

-

Fermentation

Fermentation in in truncated conical tanks.

Ageing

Once separeted from its skins, the wine goes into small oak barrels for the malolactic fermentation • Aging takes place for 14 to 16 months in French and Hungarian oak barrels, in a combination of new and second fill barrels.

Finishing

Additional 12 months in the bottle before being released.

Organoleptic

Colour

Intense and bright ruby red color.

Bouquet

Notes of ripe red fruits come together with pleasant hints of fresh blackberry and wild berries.

Palate

The wine is vibrant, with silky and refined tannins. Balanced and intense, it has a long, complex and persistent finish.

Food pairing and serving

Food

Idearl with game dishes, beef, lamb and cured meat.

Serving

Best served at 18°C or serve at room temperature after oxigenation.

Merk

Antinori – Chianti Classico

Een verhaal dat begon in 1385. Een historische band met de Chianti Classico-regio. Een plek waar traditie en innovatie in perfecte harmonie naast elkaar bestaan. Antinori familiewijnmakerij die het verleden, het heden en de toekomst onthult. Wie in Italië "wijn" zegt, zegt "Antinori"! Deze familie maakt al meer dan zes eeuwen wijn. Met respect voor de tradities van het Toscaanse land is Antinori hier al 26 opeenvolgende generaties persoonlijk bij betrokken. Onder het familiemotto "Te Duce Proficio" (ik ga verder onder uw leiding), streden de Antinori's om de kwaliteit van Italiaanse wijnen te verbeteren en staan ​​ze nu bekend als een gepassioneerde producent die Italië de weg naar innovatie heeft gewezen. Het is het oog voor traditie en innovatie die het huis Antinori hebben gemaakt tot wat het nu is: de top van Italië. De afgelopen jaren heeft de familie fors geïnvesteerd in eigen wijnmakerijen in Toscane, het naburige Umbrië en andere delen van Italië.Altijd met als doel nog hoger te komen om kwaliteitswijn te kunnen leveren en het bedrijf op een gezonde manier door te geven aan de volgende generatie.