Perle d’Arche Sauternes AOC

Made from overripe grapes affected by the fungus botrytis cinerea, permeating the skins and evaporating moisture, creating a highly extractive wine with a luscious semi-sweet taste. This is a risky process, with a low yield per hectare, which makes ‘botrytis wines’ always expensive.

Perle d’Arche Sauternes AOC

Details

Producer

Château D’Arche

Country

Frankrijk

Region

Bordeaux

Growing area

Village of Sauternes; on graves and calcareous soil.

Farming type

Traditioneel

Grapes

Sauvignon Blanc, Sémillon

Product code

3026001

Color

Wit

Sparkling

No

Vegan

No

Download

Vinification

Harvest

-

Fermentation

Fermentation in thermoregulated vats.

Ageing

Aging for 6 months in oak barrels.

Finishing

-

Organoleptic

Colour

Gold yellow.

Bouquet

Notes of quince, and more slightly hints of lychee, green apple, as well as a hint of beeswax.

Palate

The palate is fruity, juicy and offers a tangy structure as well as roundness. Notes of candied citrus, green apple and more slightly exotic fruits associated with a hint of orange.

Food pairing and serving

Food

Ideal as a dessert wine or paired with fruity desserts or blue cheeses.

Serving

Best served cold.

Merk

Château D’Arche

Château D'Arche is een prestigieus wijn- en hotellandgoed van Sauternes. Het Château d´Arche ligt op de hoogten van het dorp Sauternes, in het zuiden van de Gironde. Het domein, in het hart van de beroemde wijn-appellatie Sauternes, bestaat uit een wijngaard van 40 hectare; bodems rijk aan grind, klei en slib, die kracht, aroma's en finesse geven aan de wijnen met wijnstokken die gemiddeld meer dan 45 jaar oud zijn en die zeer geconcentreerde druiven geven die rijk zijn aan suikers en aroma's. Door de kwaliteit van het terroir en het geleverde werk kan Château d'Urche worden geclassificeerd als een van de Sauternes Grands Crus. Sinds 2010 hanteert Château'Arche een duurzaam en verantwoord beheer van zijn activiteiten, de collectieve aanpak genaamd het Bordeaux Wine Environmental Management System (EMS). Sinds 2019 is de volledige omschakeling naar biologisch begonnen.