IL FALCONE – Rosso Riserva DOCG

IL FALCONE ia a complex wine, elegant and austere that signifies the great potential of the “Nero di Troia” (about 70%), the main indigenous variety of the DOC Castel del Monte, that provides its essence, character and elegance, combined with other local varieties that provide to its harmony. Aged in French
oak for at least 14 months and for a further year in bottle, goes well with red meats, game and mature cheeses. Well-preserved, shows great aging capacity.

Artikelnummer: 2075002 Categorie:

IL FALCONE – Rosso Riserva DOCG

Details

Producer

Rivera

Country

Italië

Region

Puglia

Growing area

Murgia hills; Castel del Monte

Farming type

Traditioneel

Grapes

Nero di Troia

Product code

2075002

Color

Rood

Sparkling

No

Vegan

No

Download

Vinification

Harvest

Harvest at the end of October.

Fermentation

Maceration and colour extraction are carried out in stainless steel for 15 days with frequent pump-overs and delestage, to obtain at the same time better extraction and softer tannins.

Ageing

The wine ages for 14 months, 50% in 30 hl French oak casks -50% in 225 liter French oak barriques.

Finishing

further year in the bottle.

Organoleptic

Colour

Dense garnet-red.

Bouquet

Multi-layered bouquet of ripe wild red berry fruit, leather, tobacco and spice.

Palate

Rich palate, austere, very lengthy and well-balanced.

Food pairing and serving

Food

Ideal with rise dishes and flavoured dishes. Red meat, roasts and game dishes.

Serving

Best served at 18-20 °C uncorking the bottle or decanting for a half hour beforehand.

Merk

Rivera

In hun wijnen de nobele geest van Castel del Monte Het nobele en intrigerende Castel del Monte is het ideale symbool om een ​​van de meest uitzonderlijke wijnbouwgebieden van Apulië te identificeren, die zijn DOC-aanduiding ontving in 1971 en DOCG in 2001. Het gebied beslaat het gebied ten noorden van Bari dat afdaalt van "Alta Murgia" naar de Adriatische Zee en zich splitst in twee gebieden die een expressief verschil laten zien in landschappen en bodemsoorten. Boven 300 meter van de zeespiegel domineert het harde kalkstenen rotsplateau van de Murgia, waar u de traditionele wijngaarden kunt vinden. Deze gebieden worden gekenmerkt door een mediterraan klimaat, gekenmerkt door koele, regenachtige winters en hete en droge zomers, maar getemperd door de zeebries, inheemse druivensoorten zoals de witte Pampanuto, Bombino Bianco, Fiano en Moscato Reale, en de rode wijn worden gegroeid . Bombino Nero, Nero di Troia, Montepulciano en Aglianico worden - voornamelijk door onderzoek door Rivera-agronomen - geflankeerd door de internationale witte variëteiten chardonnay en sauvignon blanc, nu opgenomen in de DOC Castel del Monte-verordening. Het land. Murgia is een karstplateau van oude oorsprong dat de ruggengraat vormt van centraal Apulië. Een grillig en banierlandschap zonder grenzen en onderbrekingen, maar met het mysterieuze Castel del Monte als schildwacht en als een definitief ijkpunt. Het gebied beslaat het gebied ten noorden van Bari dat afloopt van "Alta Murgia" naar de Adriatische Zee, verdeeld in twee gebieden die een expressief verschil vertonen in landschappen en bodemsoorten. Boven 300 meter van de zeespiegel domineert het hardkalkstenen rotsplateau van de Murgia, waar u de traditionele wijngaarden kunt vinden die zijn getraind tot spalliera bassa, of lage verticaal getrainde luifels die zijn gegroeid tussen weiden en velden. Aan de andere kant bieden diepe en losse tufsteenbodems tussen 180 en 300 meter een eindeloze reeks olijfboomgaarden en wijngaarden. In deze gebieden die worden gekenmerkt door een mediterraan klimaat, gekenmerkt door koele, regenachtige winters en hete en droge zomers, maar getemperd door de zeebries, worden inheemse druivensoorten geteeld, zoals de witte Pampanuto, Bombino Bianco, Fiano en Moscato Reale, en de rode Bombino. Nero, Nero di Troia,Montepulciano en Aglianico worden - specifiek voor onderzoek door Rivera-agronomen - geflankeerd door de internationale witte variëteiten Chardonnay en Sauvignon Blanc, die nu zijn opgenomen in de regelgeving van DOC Castel del Monte.